E-HANDEL, EEN BEDRIJF DAT STEEDS BELANGRIJKER WORDT

De verkoop- en marketingberoepen behoren nog steeds tot de populairste beroepen van de studenten. Bijna alle Libanese universiteiten bieden al jaren bachelor- en masterdiploma’s in marketing aan, maar ze hebben zich onlangs aangepast aan de nieuwe eisen van de arbeidsmarkt, met name op het gebied van digitale marketing. Ook al zijn er nog geen bachelor- of masterdiploma’s die uitsluitend gewijd zijn aan online handel in Libanon, de cursussen bieden nu cursussen in deze richting. Daarnaast worden door sommige centra voor professionals in de sector korte en gerichte opleidingen aangeboden.

logo e-business

Aan de Saint-Joseph University (USJ) biedt het Business Management Institute een bachelor- en masterdiploma in marketing en reclame, met een curriculum op het gebied van online handel en marketing. Deze training kan leiden tot werk in marketing en e-commerce, management, reclame en verkoop. Bij een masterdiploma is een minimumstage van 9 maanden vereist.
Aan de Libanese Universiteit biedt de Faculteit Economie onder meer diploma’s in marketing en management aan die kunnen leiden tot master’s in financiën en economie of bancaire studies. Er zijn veel mogelijkheden en studenten kunnen ervoor kiezen om in e-commerce te werken.
Aan de Libanese American University (LAU), kunt u een Bachelor of Science in Business Studies graad, met de mogelijkheid om zich te specialiseren in marketing.
Aan de Kaslik Holy Spirit University (USEK) is een bachelor- en masterdiploma (in het Engels) in Business Administration beschikbaar, met de mogelijkheid om zich te richten op marketing en haar strategieën.
De École supérieure des affaires (ESA) biedt een certificaat in digitale marketing (in het Engels) aan, georganiseerd in drie modules van elk twee tot drie dagen. Deze training is bedoeld voor professionals die al werkzaam zijn als salesmanager, consultant, marketingmedewerker of zelfs community manager.
Verschillende opleidingscentra in Beiroet bieden korte sessies aan die gespecialiseerd zijn in digitale handel, met een diploma of certificaat op het einde van de opleiding. Deze snelle trainingen zijn ontworpen om de online marktvraag aan te pakken en de ervaring van verkopers te ondersteunen.

Daarnaast zijn IT-ingenieurs ook waardevol op het gebied van e-business: ook alle bijbehorende opleidingen zijn interessant.

In Frankrijk zijn de opleidingen die gericht zijn op digitale technologie
Voor degenen die zich in het buitenland willen specialiseren, bieden verschillende Franse grandes écoles bachelor- of masterdiploma’s aan die gespecialiseerd zijn in digitale handel. Aan de Grenoble School of Management is het mogelijk om een master in het Engels in Digital Business af te ronden. De Montpellier Business School biedt een Master of Sciences in Digital Management, terwijl de ESSCA School of Management biedt een Bachelor’s degree in Digital Marketing.

De getuigenis van de directeur van een e-commerce afdeling
Michel Haddad staat aan het hoofd van de e-commerce afdeling van het IPH in Parijs, een Europese speler in de distributie van industriële benodigdheden en een bevoorrecht aanspreekpunt voor alle spelers in de industriële sectoren voor hun onderhouds- en productiebehoeften. Na een bachelor- en masterdiploma in de economie, richtte hij zich op marketing en e-commerce, met postdoctorale studies gespecialiseerd in het digitale domein.

Aard van het werk
“Werken in de handel is in wezen werken in de verkoop. Een werkdag is dus vergelijkbaar met die van een verkoper in een winkel”, legt de heer Haddad uit. “We kijken naar de verkopen van de vorige dag en bereiden marketingcampagnes voor voor de komende dag, week of maand. Ik werk in de verkoop en marketing, dus mijn doel is om mijn verkoop te ontwikkelen en nieuwe klanten te werven,” voegt hij eraan toe.

Vereiste vaardigheden
“Je moet in alles goed zijn, want het is erg technisch. Een paar jaar geleden had een webmaster de leiding over de website en deed ook al het marketingwerk. In dit stadium is het ingewikkelder en zijn er verschillende specialisaties. Dus je moet bepalen waar je gepassioneerd over bent”, zegt de specialist.

Vaardigheden en kwalificaties
“Om het werk van e-commerce te doen, moet je creatief zijn, want op het internet verandert er voortdurend iets. Dus je moet ruimdenkend en flexibel zijn. Vandaag is er Facebook, maar morgen zijn er misschien nieuwe sociale netwerken,” merkt Michel Haddad op.

Moeilijkheden en beperkingen
Aangezien de opleiding in e-commerce nog in de kinderschoenen staat, is het niet gemakkelijk om vertrouwd te raken met de werking van het beroep. Het is dus meer een baan die ter plaatse geleerd kan worden. Stages en werk-studieprogramma’s zijn verplicht om ervaring op te doen en training te geven.

Voordelen en stimulansen
“Het is een beroep dat geen crisis of werkloosheid kent, studenten vinden meestal snel werk”, zegt Michel Haddad.